Συνταγή για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι

December 2020

71cd6fc448f450a423eb92625241904a.jpg

Γαλοπούλα στο Φούρνο με Γέμιση Πλιγούρι, Κουκουνάρι, Κάστανα, Ξερά Φρούτα και Σταφίδες, Συνοδεύεται από Πουρέ Ψητής Γλυκοπατάτας


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ

1 γαλοπούλα 3,5 κιλά

Άλμη για μαρινάρισμα...

4 λίτρα νερό, 1 κούπα αλάτι, ½ κ.γλ. πιπέρι, 3 φύλλα δάφνης


Για τον πουρέ γλυκοπατάτας...

4 γλυκοπατάτες (κόκκινες), λίγο λάδι, 1κ.γ. μέλι, 1 πρέζα κανέλα, 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, 1/2 χυμό πορτοκάλι


Για τη γέμιση...

300 γρ. κιμάς μόσχου, 10 φύλλα μαϊντανού, 4-5 φύλλα φασκόμηλο, ½ ξύλο κανέλα, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, 200 γρ. κάστανα, ½ πράσο, 1 θυμάρι, 120 γρ. ξερά σύκα, 60 γρ. σταφίδες, 200 γρ. πλιγούρι χοντρό, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. κουκουνάρι, 100 ml κρασί λευκό, 1 σκόρδο, ξύσμα από ½ πορτοκάλι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη γαλοπούλα...

Ανακατεύουμε και διαλύουμε στο νερό και το αλάτι. Έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζουμε τη γαλοπούλα εσωτερικά, την τοποθετούμε σε ένα σκεύος και συμπληρώνουμε μέσα σε αυτό το διάλυμα τουνερού με λίγο πάγο. Αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.Την επόμενη ημέρα την στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί και την αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ξεσκέπαστη. Πριν το ψήσιμο θα πρέπει να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα.Τοποθετούμε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί με σχάρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 10’. Έπειτα χαμηλώνουμε στους 150οC για 2 ώρες. Αφήνουμε να ηρεμήσει για 20΄ πριν την τεμαχίσουμε και την κόψουμε.

Για τον πουρέ γλυκοπατάτας...

Τυλίγουμε κάθε γλυκοπατάτα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 170οC για 1 ώρα και 20’. Τις ξεφλουδίζουμε και σε ένα μπολ, προσθέτουμε λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι, μέλι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, χυμό και ξύσμα από το πορτοκάλι και χτυπάμεμε σύρμα μέχρι να γίνει ο πουρές.

Για τη γέμιση...

Χαράζουμε τα κάστανα και τα ψήνουμε στου 200oC για 10-15΄. Τα ξεφλουδίζουμε και τα κρατάμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε το κουκουνάρι. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσο και τα σύκα. Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο περνάμε τοσκόρδο για 2-3΄. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο για άλλα 3-4΄. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να γίνει σπυρωτός και να χαθούν όλα τα υγρά από την κατσαρόλα. Σβήνουμε με κρασί, περιμένουμε να εξατμισθεί, προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, κλείνουμε το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 20΄. Έπειτα προσθέτουμε το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι, το κουκουνάρι, τα κάστανα, την κανέλα, τα σύκα, τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε για άλλα 10΄περίπου και τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκάλι και τα ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού και φασκόμηλου.

Καλή σας όρεξη!

Καλές γιορτές!