Η ActionAid ξεκινάει τη δράση της στη Θεσσαλονίκη με το «SKG in action»

November 2020

SKG in action

Η ActionAid ξεκινάει τη δράση της στη Θεσσαλονίκη με το «SKG in action»

H  ActionAid ξεκινάει τη δράση της στη Θεσσαλονίκη στις 6 & 7 Νοεμβρίου, με μια δυναμική εκδήλωση, καλώντας τους νέους και τις νέες της πόλης να συμμετέχουν στο «SKG in action» ένα διαδικτυακό event που στοχεύει να γίνει η αφορμή για θετικές αλλαγές στην πόλη. Νέοι και νέες από 18 έως 30 ετών που έχουν όραμα, στόχο και ενέργεια να αλλάξουν την Θεσσαλονίκη, μπορούν να συμμετάσχουν σε ομάδες 2-5 ατόμων. Κάθε μέλος της ομάδας οφείλει να υποβάλει ατομικά την αίτηση συμμετοχής του στην σχετική φόρμα.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν τις προτάσεις τους, κατά τη διάρκεια ενός διημέρου ομαδικότητας και συνεργασίας, που θα πλαισιώνεται από ομιλίες, καθοδήγηση και δικτύωση με ειδικούς. Οι θεματικές ενότητες γύρω από τις οποίες οι νέοι και νέες θα μπορούν να προτείνουν καινοτόμες ιδέες για την πόλη της Θεσσαλονίκης αφορούν:

  • το Περιβάλλον.

Σε μια εποχή τεράστιας οικολογικής κρίσης το περιβάλλον δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι απλά κάτι που μας «περιβάλλει». Οφείλουμε να το προστατέψουμε, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά μας και υιοθετώντας συνήθειες πιο φιλικές προς τη φύση. Θέλουμε να μεταμορφώσουμε τη Θεσσαλονίκη και να την κάνουμε πράσινη πόλη, παράδειγμα προς μίμηση για άλλες; 

  • την Προσβασιμότητα  

Στις σύγχρονες κοινωνίες που ζούμε συναντάμε συχνά άνιση αντιμετώπιση και πρόσβαση των ανθρώπων σε υποδομές και υπηρεσίες. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε διακρίσεις διαφόρων μορφών. Μπορούμε να διαμορφώσουμε την πόλη της Θεσσαλονίκης ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους με βασικό γνώμονα την αλληλεγγύη και τον σεβασμό; 

  • τις Τέχνες 

Οι τέχνες είναι το βασικό όχημα για να εκφράσουμε τις ιδέες και τα συναισθήματά μας. Είναι σημαντικό, ακόμα και σε δυσμενείς περιόδους, να μην αφήνουμε να είναι οι πρώτες που βάλλονται. Σε μια πόλη γεμάτη νέους, όπως η Θεσσαλονίκη, η καλλιτεχνική δημιουργία πρέπει να παραμείνει στο προσκήνιο. Πώς θα καταφέρουμε να ισχυροποιήσουμε το πολιτιστικό μας αποτύπωμα;

Στο τέλος του διημέρου, η επιτροπή του«SKGinaction» θα αξιολογήσει βάσει κριτηρίων (Καινοτομίας, Βιωσιμότητας, Δυνατότητα εφαρμογής, Συνάφεια ιδέας με μία ή περισσότερες από τις 3 θεματικές, Ουσιαστική επίδραση στη ζωή των πολιτών της Θεσσαλονίκης) και θα ανακοινώσει τις τρεις καλύτερες προτάσεις. Η πρώτη ομάδα θα λάβει χρηματική υποστήριξη έως  3.000 ευρώ, η δεύτερη έως 2.000 ευρώ και η Τρίτη έως 1.000 ευρώ. Η χρηματική αυτή υποστήριξη αφορά σε κόστη υλοποίησης. Στους όρους συμμετοχής αναφέρονται οι επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου όπως και πληροφορίες για τους ομιλητές μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του SKGinaction».

ActionAidHellasYouth

Το Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ξεκινάει τώρα τη λειτουργία του, προωθεί την απασχολησιμότητα και την ενεργό συμμετοχή των νέων στη ζωή της πόλης, μέσω της τέχνης και του εθελοντισμού. Στόχος είναι μέσα από τις δράσεις του να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης τους, δημιουργώντας το πλαίσιο για να γίνουν οι ίδιοι πρωταγωνιστές σε μία βιώσιμη πόλη.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.